Skip to main content

Uporan, tup i neprekidan bol u leđnom delu spada u jedan od najčešćih ometajućih faktora naše svakodnevnice. Bol u leđima se sa razlogom zove bolest modernog doba.

Naime, dugotrajno sedenje, neaktivnost, loše držanje tela… samo su neki od uzroka bola u leđima. Bol utiče na smanjenje radne sposobnosti, podstiče nervozu i razdražljivost. Kojim god poslom da se bavimo, potrebna nam je koncentracija i oštroumnost, a kada osećamo konstantan bol, onda je to nemoguće.

Ukoliko imate sumnju da bol u leđima nije izazvan lošim životnim navikama, opterećenjem ili nedovoljnom aktivnošću, najbolje je da se obratite lekaru i saznate šta je po sredi.

Međutim, kako je najčešće uzrok bola upravo najbrojano, masaža je apsolutno najbolja metoda za otklanjanje bola, ukočenosti i napetosti u leđima.

Terapeut, odnosno maser će proceniti koju od tehnika masaže leđa je najbolje primeniti kako bi se bol postepeno umanjivao.

Iskusan terapeut će veoma brzo uočiti tačke, odnosno delove leđa gde postoji ukočenost i adekvatno tretirati najpre te delove.

I pre nego se pristupi samoj masaži potrebno je obaviti razgovor sa terapeutom i detaljno opisati bol i ostale tegobe koje imate u leđnom delu. Na osnovu kretanja bola (toga da li postoji samo jedno žarište ili se bol kreće ka glavi, rukama ili nogama itd.) već će terapeut imati dosta više saznanja o tome na koji način je najbolje rešavati ovaj problem, odnosno uz pomoć koje masaže da krene u proces otklanjanja bola.

Bolovi u leđima su često izazvani i određenim sportskim povredama. I u ovom slučaju masaža je od velike pomoći. Tada se primenjuje kombinacija sportske i drugih masaža, a sve u zavisnosti od toga kakva je povreda u pitanju.

NAŠI KLIJENTI PREPORUČUJU SLEDEĆE USLUGE BALI DETOX & SPA MASSAGE CENTRA:

Nekada je dovoljno da se opuste mišići leđa i pošalju informaciju nervnom sistemu da bol odmah postaje manji i osećaj lakoće i odmornosti preovlada.

Bolovi u leđima mogu se veoma efikasno otkloniti uz pomoć masaže, ali se bolovi mogu i prevenirati. Savet lekara je da svaka osoba koja nije dovoljno aktivna u toku dana ili veći deo dana provede u sedećem položaju treba da upražnjava masaže kako bi se održao tonus leđnih mišića i smanjila mogućnost za određenim uklještenjima, napetošću ili ukočenošću određenih grupa mišića.

Masaža leđa može da se kombinuje i sa drugim masažnim tehnikama, te da se radi parcijalno ili u sklopu masaže celog tela.

Terapeutska masaža leđa podrazumeva nešto jači pritisak, jer je cilj da se dopre do dubokih mišićnih slojeva. Osim smanjenja bola koji se očekuje već nakon prve masaže, primećuje se poboljšanje i u opsegu pokretljivosti.

Treba imati u vidu da se uklanjanje čvorova i nakupljene napetosti ne može obaviti samo uz pomoć jedne ili dve terapeutske masaže leđa. Olakšanja će svakako biti, ali definitivnog rešenja problema ne, ukoliko se ne napravi program po kome će se studiozno i detaljno otklanjati jedan po jedan uzročnik bola ili ukočenosti mišića ili mišićnih grupa.

Tokom terapeutske masaže pojačano se razbija tzv. mlečna kiselina koja se nakupi u mišićima, te je potrebno piti više vode nakon ove masaže kako bi se pospešio protok materija i izbacivanje nus produkata metabolizma tokom  terapeutske masaže.

Ono što će već nakon prve masaže biti lako uočljivo jeste da je cirkulacija bolja, prokrvljenost mišića takođe, te je posledica osećaj opuštenosti i mišićne relaksacije. Taj osećaj je ujedno još jedan razlog popularnosti ove masaže.

Pišite nam u komentarima da li ste nekada iskusili masažu leđa…

Ocena: 5/5

Ostavi komentar